Víte vše o … a mnohem víc

Technika hygieny: Jak si správně mýt ruce?

Dezinfekce a hygiena rukou je zdánlivá samozřejmost, kterou ovšem spousta lidí bohužel vůbec nedodržuje. Přitom právě správné mytí a dezinfikování rukou nám pomáhá odstranit až 99,9 % všech bakterií, jež se na naší pokožce usazují a mohou nám působit problémy. Jaká je ale správná technika mytí rukou?

 

Myjte se alespoň 30 vteřin

Správný postup mytí rukou dokonce definuje české ministerstvo zdravotnictví v rámci stanovení zásad osobní hygieny a péče o ruce. Ačkoli v běžném životě možná není třeba být na sebe tak přísný, není na škodu se s jejich postupem seznámit.

Rozeznáváme mechanické mytí rukou, které provádíme kvůli odstranění nečistot a umytí mikroflóry z rukou. Používáme přitom buď tuhé toaletní mýdlo, nebo tekuté mýdlo z dávkovače, teplou pitnou vodu a nejlépe ručník na jedno použití (v látkovém ručníku se vlhkem udržují přítomné bakterie, takže efekt mytí rukou potom ztrácí smysl). Z rukou sejmeme prsteny, náramky a hodinky. Krátce si je zvlhčíme a naneseme na ně mycí prostředek. Po rozetření mycího prostředku natočíme na ruce trochu vody a s její pomocí prostředek napěníme. Následuje mytí, jež by mělo trvat alespoň 30 vteřin. Po něm ještě ruce dobře opláchneme teplou vodou. Na závěr je utřeme do sucha s použitím ručníku na jedno použití.

Nezapomínejte na předloktí a nehty

Důkladnější mytí rukou by mělo probíhat přibližně jednu minutu a měli bychom při něm umývat i předloktí. Zároveň je při něm dobré pomocí kartáčku vymýt nehty a jejich okolí. Při hygienickém mytí rukou, které provádíme, pokud manipulujeme s potravinami a připravujeme jídlo, používáme mycí prostředek obsahující dezinfekční přísady. Hygienická dezinfekce rukou znamená ještě důkladnější proces umytí, praktikovaný například dojde-li k dotyku rukou s biologickým materiálem třeba při použití WC. Potom se ale neobejdeme bez alkoholového dezinfekčního prostředku.

 

Nemoci nehtů – plísně

nemoci nehtů - plíseň

Mnozí z nás jsou přesvědčeni, že nehty nevyžadují náročnou péči. Občasné přelakování výživným lakem či zapilování někdy ale nestačí. Nehtymohou
být důležitými ukazateli, že v našem těle není vše v pořádku. Lehce přehlédneme signál, který k nám vysílají a následně jsme nuceni řešit náročnější léčbu.

Na druhou stranu jsou zde onemocnění, která bezprostředně souvisejí s onemocněním nehtů jako takových. Často bývá takové onemocnění spojeno i s kožními problémy rukou. Nepodceňujte péči o nehty rukou i nohou, jejich léčba je převážně zdlouhavá a nepříjemná.

Dnes se zaměříme na mykotické onemocnění nehtů – tedy onemocnění nehtů plísní. Odborný název zníonychomykóza a může nám velmi dlouho znepříjemňovat život. Ač se vyskytuje především na nohou, setkáme se s ním občas i na nehtech rukou. Měli bychom být proto pozorní a zavčas si povšimnout příznaků onemocnění. Mezi ta nejčastější patří zažloutnutí nehtů a deformace tvaru.

Jak plísňové onemocnění nehtů vzniká? Plísně si libují v teplém a vlhkém prostředí a proto se s nimi snadno setkáme v bazénech a saunách. Nehet je zasažen z okraje a nákaza se následně šíří ke kořeni. Nenápadné onemocnění tak rychle nabírá na intenzitě. K nákaze dochází po styku s výtrusy parazitických hub, s kvasinkami a plísněmi. Onemocnění je infekční a je třeba jej pečlivě léčit.

 

Plísňovému onemocnění nehtů lze předcházet. Pochopitelně ve veřejných prostorách je to náročnější, ale ne zcela nemožné. Do bazénu a na plovárnu noste vlastní obuv a ručníky. Vždy vysušte nohy i ruce do sucha. Pokud jste stále ve styku s vodou či vlhkým prostředím, chraňte se na příklad gumovými nebo bavlněnými rukavicemi. Nezapomeňte ani na dezinfekci obuvi, která se často nevědomky zanedbává. „Oblíbené“ je stále u mnoha zákazníků v obchodech zkoušení bot na bosou nohu. Každý si říká, že pro jednou se nic nestane. Toto jedno zkoušení nás může stát opakované návštěvy lékaře a komplikovanou léčbu.

A co návštěva kosmetických salónů? Dobře vybírejte, jakou manikérku či pedikérku zvolíte. Hygienické normy jsou sice dané, ale nikdo nám nezaručí, že se opravdu dodržují. Myotické onemocnění nehtů můžete získat i použitím špatně dezinfikovaných nástrojů v salónu.

Co říci závěrem? Nepodceňujte i malé příznaky onemocnění nehtů. Pokud máte podezření na plísně nehtů, navštivte lékaře nebo se alespoň poraďte v lékárně. Snažte se těmto problémům předcházet preventivní péči.

 

 

Co je nehet?

Nehty má každý člověk – na rukou a na nohou. Co alenehet je a jak o něj můžeme pečovat? Nehet je dle vědecké definice tvrdé zakončení prstů. Díky své tvrdosti chrání citlivé konečky prstů a podporuje vnímavost na tlak. Nehet se skládá ze tří vrstev, na sebe položených. Často se stává, že se nehet ulomí nebo poškodí, proto si lidé nehty zastřihávají (někteří preferují kousání, což je ale neestetické). Nehty na nohou jsou tvrdší, než nehty na rukou a také rostou asi 3x pomaleji. Proto si je tak často nemusíme stříhat.

Mnoho lidí trpí zlozvykem - kousání nehtů. Nehty jsou potom nevzhledné, nehledě na to, že ve společnosti je kousání nehtů bráno jako cosi nepřípustného, přitom to mnoho lidí provozuje. Jak se takového zlozvyku zbavit? Zkrátit nehty co nejvíce, aby nebylo co kousat.

Jaké jsou současné možnosti péče o nehty? Můžeme říct, že velice bohaté. Na trhu jsou k dostání nejrůznější přípravky na ozdobení, ochranu a výživu nehtů. Krom různých potravinových doplňků s obsahem vitaminů a minerálů, které nehty vyživují, jsou k dostaní také speciální krémy, oleje a mastičky, které okolí nehtů a nehtová lůžka zklidňují a poskytují jim ochranu. Nabídka laků na nehty je taktéž velmi bohatá. Od nejrůznějších barev, textur až po průhledné, ochranné laky, které zajišťují krom estetické funkce také funkci ochranou či maskovací.

V dnešní době jsou velice módní tzv. “gelové nehty”, což je technika umělého prodlužování nehtů pomocí gelua jejich následné zdobení. takový nehet je mnohem odolnější než přírodní, gelové nehty s sebou přinášejí ale také určitá rizika – hlavně po odstranění gelových nehtů jsou nehty oslabeny a ne zrovna pěkné – je tedy vhodné na ně použít nějaký ochranný, průhledný lak, který jim dodá lesk a zamaskuje nedokonalosti.

 

Zpevnění nehtů

Zpevnění nehtů

Téměř každá žena někdy řešila nebo řeší problém se slabými nehtyNehty se lámou, jsou ohebné, nedrží tvar, odlupují se. Často je to způsobeno nevhodným životním stylem, těžkou manuální prací nebo jako důsledek použití gelových nehtů. Tento velmi nepříjemný problém se dá vyřešit různými způsoby, některé si ukážeme.Vždy je vhodné zkombinovat více metod pro zpevnění nehtů, abyste se dočkali kýženého výsledku. Pokud chceme naše nehty zpevnit, můžeme na to použít nejrůznější potravinové doplňky s obsahem speciálních látek, které by měly pomoci zpevnění nehtů.

Obsahují vitaminy, které nehty vyživují, podporují jejich růst a zpevňují je. Další možností, a to velmi doporučovanou, je použití speciálních přípravků, které se aplikují přímo na nehty. Mohou to být různé gely, mastičky, krémy nebo roztoky, které působí přímo na nehty a nehtová lůžka a ozdravují je.

Zpevnění nehtů je také možno provést (nebo nejlépe kombinovat) s přímým zpevnění, tzn. použitím ochranných, bezbarvých laků. Některé jsou i vyživující, což je ideální kombinace. Takové laky nehty vyživují, obnovují, svou strukturou je chrání a tím, že jsou bezbarvé, zakrývají nedokonalosti nehtů a zbytečně na vaše oslabené nehty neupoutávají pozornost.

Abychom předešli dalšímu lámání oslabených nehtů, je vhodné je zkrátit na co nejmenší délku. Je také vhodné pomocí pilníku (nejlépe papírového, případně skleněného) odstranit nerovnosti a chyby, hlavně různé hroty, které by se mohli zasekávat na předmětech a způsobovat ještě větší poškození nehtů. A pokud si nevíme rady, rozhodně zajdeme k profesionálovi, který ví, co dělá a udělá nám kompletní kůru pro zpevnění nehtů.

 

Současné možnosti péče o nehty

V současné době jsou možnosti péče o nehty daleko širší než tomu bylo za dob našich maminek a babiček. V téměř každé drogerii jsou dostupné mnohé přípravky pro péči o nehty, takže každá žena si může vybrat z širokého množství různých kosmetických pomůcek. Jaké jsou ale další možnosti péče o nehty?

Pro krásné a pevné nehty je zapotřebí dodržovat vhodnou životosprávu – i ta spadá do péče o nehty. Tučná, nezdravá jídla a hlavně kouření rozhodně nehtům neprospívají. Někdy se také říká, že nehty odrážení povahu a také zdravotní stav člověka a mohou také odhalit některé nemoci, které nejsou jinak (nebo těžce) odhalitelné.

Pokud pomineme zdravý životní styl, o nehty se můžeme starat i přímo. Například používáním vhodného pilníku (tím se myslí papírový, případně skleněný) nehty můžeme tvarovat a odstraňovat nerovnosti. Dalším běžně používaným prostředkem péče o nehty jsou laky. V současné době mohou mít laky zcela libovolnou barvu, existují i průhledné, bezbarvé. Dokonce jsou k dispozici i laky regenerační, které navíc nehtům prospívají. Lak na nehty má za úkol jednak chránit nehet před poškozením, ale také zaujmout z estetického hlediska.

Dbát ale musíme také na kůžičku kolem nehtů. Trhání, okusování této kůžičky je častým zlozvykem a velkým neduhem péče o nehty. V žádném případě byste takové praktiky neměla provádět, trpí tím nejen okolí nehtů, které bývá zarudlé a bolavé, ale také nehty samotné. Současné možnosti péče o nehty dovolují použití regeneračních mastiček a krémů, které podporují hojení této oblasti a jsou vřele doporučovány.

Co rozhodně nemohu doporučit, jsou gelové nehtyGelové nehty při odstraňování zanechávají nehet velmi oslabený a náchylný k lámání. Navíc rozhodně nevypadají přirozeně, to je ale věc každého vkusu. Na druhou stranu, pokud má někdo lámavé a oslabené nehty, dají se dočasně pomocí gelových nehtů tyto nedostatky zakrýt.

Nůžky versus kleštičky: Čím si nejlépe ostříhat nehty?

Otázka, čím si dobře, pohodlně a ze zdravotního hlediska správně ostříhat nehty, se může jevit jako úplně jednoduchá, ale opak je pravdou. Jaký nástroj zvolit, nůžky nebo kleštičky? A v čem jsou přednosti nebo naopak nedostatky obou nástrojů?

 

Stříhání vhodné i pro leváky

Někteří odborníci používání nůžek na nehty nedoporučují. Jako důvod uvádějí především skutečnost, že se nehty při stříhání nůžkami mnohem snadněji třepí a mohou se dokonce i odlamovat. Jisté je, že ostříhat si levou rukou nehty na pravé ruce není zrovna snadné, proto je lépe se buď svěřit do rukou odborníků manikérů, nebo raději použít kleštičky. Existují také potřeby pro leváky, které nabízejí i levoruké nůžky na stříhání nehtů. Pokud ale nejste příliš šikovní, raději se použití nůžek vzdejte.

Kleštičky dokonale oddělí hrany

Je na každém z nás, zda zvolí pro manikúru raději nůžky nebo kleštičky. Pravdou ovšem je, že kleštičky jsou k nehtům šetrnější, protože umožňují přesné oddělení nehtové hrany a tedy minimální riziko mechanického poškození, které vede k následnému třepení a štěpení. Dokonalé hrany zaručí i použití štípátka, ovšem pozor na jeho ostré čelisti!

Kůžičku nehtového lůžka zatlačujte

Běžnou výbavou sad na manikúru bývají dva druhy nůžek. Silnější špičaté a jemnější se zahnutou špičkou. Ty se zahnutou špičkou jsou určeny na kůžičku. Ale pozor! Kůžičku u nehtového lůžka v žádném případě nestříhejte, ta se pouze zatlačuje zatlačovátkem. Opatrně se zastřihuje jenom kůžička vedle nehtu, která je tužší, protože do ní nehet vrůstá. Pokud nehty stříháte, postupujte vždy ze strany směrem ke středu. Stříhejte pravidelně, nejlépe jednou týdně.

Nejlepší je pilování

Ideální ovšem je nehty nestříhat, ale pilovat, což ovšem vyžaduje péči minimálně cca 2-3 krát do týdne nebo nejlépe denně. I při pilování je správný postup pilovat směrem ze strany do středu. V žádném případě nepilujte sem a tam, protože tento způsob naruší nehet, který je pak náchylný k už zmiňovanému štěpení a lámání.

 

Nehty a zlozvyky

Stres, nervozita a nebo prostě zvyk…to jsou faktory, díky nimž naše nehty mnohdy trpí.

Jedním z proslavených zlozvyků je okusování nehtů. Většinou si jej neseme z dětství, kdy jsme byli líní si nehty ostříhat. Jedná se o specialitu především mužů, kteří ani netuší, jak často si ženy jejich ruce prohlížejí a jaké pro ně mohou mít kouzlo. Zbavit se tohoto zlozvyku je ale nelehké a neexistuje žádný lepší recept než silná vůle. U žen mohou pomoci voňavé krémy na ruce, které ohryzávání znepříjemní. Muži většinou k mazání rukou tolik povolní nejsou. Tak snad by pomohla žvíkačka nebo ve stavu nejvyšší nervozity ohlodávání tužky. To ovšem hrozí nebezpečí, že doma rychle dojdou psací potřeby.

Odstřihávání kůžičky je další zlozvyk, kterým ničemu nenapomáháme. Naopak, kůžička zůstává dlouhodobě poškozena a mnohem hůř se později hojí. Ideální je lehké zatlečení kůžičky speciálním dřívkem a uživání olejíčků určených pro péči o ruce a nehty.

Stříhání a pilování nehtů také nesou svá úskalí. Nehty by se měly stříhat minimálně, prvielně je pouze pilujeme. Pozor ale na špatné pilování, kdy pilníkem šermujeme ve všech směrech s vidinou docílení vysněného efektu. Nehty by se měly pilovat v jednom směru, aby nedošlo k jejich rychlému třepení.

 

Zdroje ze kterých čerpal tyto články informace i některé fotografie: http://az-nehty.cz


Posted in Nezařazené by with comments disabled.