Péče o ruce podle ročního období

ZIMA

Chcete mít krásné ruce i v zimě?

Právě v zimě vyžadují ruce zvýšenou péči. Jsou totiž vystavovány chladnému počasí, změnám teplot při přechodu z venku do místnosti a dalším nepříznivým vlivům. Jak tedy o ruce správně pečovat, aby pěkně vypadaly a zároveň sloužily k tomu, k čemu jsou určeny?

Péče o ruce

Ruce jsou pro člověka bezesporu velmi důležité, ale ne vždy jim je věnována taková pozornost a péče, jakou by si zasloužily. O ruce je třeba pečovat po celý rok, ovšem právě v zimě by péče o ně měla být ještě intenzivnější.

Je třeba si také uvědomit, že právě na rukou se objevují první znaky stárnutí, takže péče o ně je důležitá i z estetického hlediska.

Jak se tedy o ruce správně starat?

Není žádným tajemstvím, že ruce se během dne velmi vysušují. Doporučuje se proto používat několikrát denně hydratační krém, který je třeba pečlivě rozetřít. Vhodné jsou i noční krémy či masky, které ruce regenerují během spánku.

Vhodné jsou i vodní lázně s olejovou či jinou vhodnou přísadou. Výborné jsou i parafínové zábaly.

V zimě je také nutné nosit rukavice, aby ruce nebyly zbytečně vystaveny nepříznivému počasí. S tím souvisí i používání pracovních rukavic ve chvíli, kdy se věnujete domácím pracím.

Jste-li venku déle a je-li vám zima, pak můžete provést jednoduché cviky, které rozproudí krev a ruce se zahřejí.

Důležité je také vědět, že ruce by neměly být vystavovány extrémním změnám teplot, tedy například: jsou-li promrzlé, pak je nedávat do hodně teplé vody či nad sálající oheň a podobně.

A ještě tip závěrem: máte-li možnost, zvlhčujte vzduch v místnosti a samozřejmě dostatečně pijte.

Proč je nutná zvýšená péče právě v zimě

Během chladného počasí může dojít k popraskání pokožky, které nejen, že nevypadá dobře, ale je i bolestivé. Navíc jsou tato místa náchylnější k přenosu infekce.

Ruce mohou být také citlivé a podrážděné, objevují se ekzémy.

Popraskané ruce? Výživný krém je základem!

V boji proti popraskané kůži rukou má nezastupitelnou roli výživný krém. Rozhodně se vyplatí investovat do kvality. Popraskaným rukám je třeba dodat hodně živin a „promastit je“. Osvědčenou klasikou je Nivea v modré tradiční krabičce. Zaručené účinky má také Indulona, i když ta nemusí zrovna všem „vonět“. Jde o záležitosti, které jsou finančně velmi přijatelné.

Starší dámy možná budou chtít investovat do lepších výživných krémů, které si poradí nejen s popraskanýma rukama, ale zároveň mají i bělící účinky a pomáhají bojovat proti tzv. stařeckým skvrnám, které trápí řadu žen.

Domácí recepty proti popraskaným rukám

Zvláště v zimě – ale například i po náročné práci na zahradě – dopřejte svým rukám výživnou kůru.Nemusíte si kupovat drahé prostředky, stačí, když zajdete do spíže. V hrnečku si ohřejte trochu levnějšího olivového oleje a ruce si do lázně ponořte asi na deset minut.

Jinou variantou je medová lázeň. Do hrnku dejte plnotučné mléko a rozehřejte v něm dvě polévkové lžíce medu. Ruce do lázně ponořte na deset minut.

Na noc ruce dobře nakrémujte a natáhněte si starší rukavice. Možná je nevydržíte mít na rukou celou noc, ale ráno určitě uvidíte, jak vaše popraskané ruce „ožily“.

Heřmánková a měsíčková mast

Krém na popraskané ruce si můžete také vyrobit doma. Vypěstujte si heřmánek nebo měsíček, popřípadě si kupte sušené bylinky v lékárně. Zde také pořídíte základ pro masti (vazelínu). Místo něho můžete použít také sádlo, ze kterého naše prababičky běžně vyráběly masti. V 500 g sádla rozpusťte asi dvě hrsti bylin, povařte na mírném ohni a nechte odstát do druhého dne. Pak opět převařte, přeceďte a nechte ztuhnout. Uchovávejte v lednici.


Mast z měsíčku lékařského je  účinný bylinný přípravek na ošetření jak suché a popraskané kůže, tak popálenin a některých ekzémů. Dříve se běžně podomácku připravovala vařením květů měsíčku ve vepřovém sádle. Dnes se k její výrobě používají spíše jiné příměsi, např. vazelína a různé druhy olejů. Koupit ji můžeme snad v každé lékárně, její cena je v porovnání s předraženými „značkovými“ krémy s dlouhým seznamem chemických příměsí více než příznivá. Měsíčková mast je přírodním lékem ověřeným generacemi, je hojivá a dobře ji snášejí i lidé s velmi citlivou kůží. Používat ji můžeme buď jako běžný krém na ruce, nebo opět pro noční zábaly s použitím rukavic.

Léčiva síla medu a oleje

Jemný a velice jednoduchý přípravek, který je vhodný i k nočním zábalům. Budeme potřebovat jen dvě ingredience - med a rostlinný olej, buď olivový, nebo kvalitní slunečnicový (v obojím případě raději volíme tzv. panenské – za studena lisované).
Med, olivový a slunečnicový olej jsou sami o sobě úžasné přírodní léky, které prospívají naší kůži, známá je i například jejich aplikace na mrazem, větrem, nebo vysokou teplotou rozpraskané rty. Jejich výhodou je navíc velice dobrá snášenlivost a minimální hrozba alergické reakce.
Recept: v malé nádobě důkladně promícháme jednu lžíci oleje a jednu lžíci medu. Tuto mast pak používáme jako krém na ruce, ještě větší účinek bude ale mít, pokud ji aplikujeme jako zábal, nejlépe přes noc. Na pokožku rukou naneseme vrstvu směsi a důkladně vmasírujeme, popřípadě ještě trochu přidáme. Pak si na ruce navlékneme rukavice z čisté bavlny a necháme působit přes noc. Už po prvním zábalu je naše kůže očividně hladší a jemnější, pro výrazný efekt tuto nenáročnou proceduru opakujeme několikrát po sobě, a pak vždy v případě zhoršení stavu.

Tento recept by mohl být prospěšný i lidem trpícím suchým ekzémem. Ale pozor!: pro jistotu tuto směs nejprve otestujeme na malé ploše kůže, a to alespoň 2-3krát, než ji použijeme na větší postiženou plochu.

Aloe pro regeneraci naší pokožky
Přírodním zázrakem pro naši pleť je Aloe vera, o které jsme si už podrobněji psali v předchozích dílech našeho seriálu. Její snášenlivost je také velice dobrá, pokud dodržíme důležitou zásadu – na kůži aplikujeme jen vnitřní gelovitou část listu aloe,slupce se raději vyhneme. Aplikace je opět jednoduchá. List aloe podélně rozřízneme, lžičkou seškrábneme vnitřní vrstvu a tu pak vtíráme do kůže.
Vnitřní gel z aloe můžeme také smíchat s panenským olejem a vmasírovávat do vysušené kůže. Účinek je tak dvojí - hydratační i promašťující. Protože smíchat gel na bázi vody a olej není jednoduché, pomůžeme si spojením obou ingrediencí za použití běžného mixéru.
Téměř stejně účinky jako aloe má na naší pleť i netřesk.

Závěr

Pečujete celoročně o své ruce? Jakým způsobem? Jedná se o pravidelnou péči? Jakým způsobem se péče o vaše ruce mění s příchodem chladného počasí? Můžete ostatním čtenářům doporučit přípravky, které používáte a jste s nimi spokojeni? Máte nějaké tipy, jak se starat o rozpraskané ruce? Napište nám vaše názory, tipy a zkušenosti.

Zdroje ze kterých čerpal tento článek informace i některé fotografie: http://www.jarodic.cz/cz/jak-pecovat-v-zime-o-ruce.php; http://www.frau.cz/popraskane-ruce-jak-se-jich-zbavit/

Posted in Nezařazené by with comments disabled.